Wednesday, May 17, 2006

Οι πέντε αναμφισβήτητα χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε

Δεν υπάρχουν ''σωστές'' τροφές, σωστά; Μόνο τροφή που μπορείς να τρώς με μέτρο; Λοιπόν, όχι ακριβώς. Οι ακόλουθες τροφές είναι τόσο κακές για το σώμα που πραγματικά δεν βλέπω κανέναν λόγο για να τις τρώτε. Όχι μόνο έχουν μηδαμινή θρεπτική αξία, αλλά επίσης δίνουν στο σώμα μια αξιοσημείωτη δόση τοξινών.

Ντόνατς
Τα ντόνατς είναι τηγανητά, γεμάτα με ζάχαρη και άσπρο αλεύρι και σχεδόν όλες οι ποικιλίες τους περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά. Τα ντόνατς που αγοράζουμε από τα μαγαζιά περιέχουν περίπου 35-40% υδρογονωμένα λιπαρά (trans fat). Ένα αντιπροσωπευτικό ντόνατ θα σας δώσει γύρω στις 200-300 θερμίδες, κυρίως από ζάχαρη, και λίγα ακόμη θρεπτικά συστατικά.

Το να τρώτε ντόνατς για πρωινό είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Θα εκτινάξει το σάκχαρο του αίματος στα ύψη και δεν θα παραμείνει στον οργανισμό, έτσι θα αισθανθείτε γρήγορα πείνα.

Αναψυκτικά
Ένα κουτί αναψυκτικού περιέχει περίπου 10 κουταλάκια ζάχαρη, 150 θερμίδες, 30-55 mg καφεΐνης, είναι φορτωμένο με τεχνητά χρώματα, θειώδες άλας και με επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη.

Μελέτες έχουν διασυνδέσει τα αναψυκτικά με την οστεοπόρωση, την παχυσαρκία, την αποσάθρωση των δοντιών και με προβλήματα καρδιάς. Επιπλέον, η κατανάλωση τόσης ζάχαρης καταστέλλει την όρεξη για πιο υγιεινές τροφές, οι οποίες προετοιμάζουν τον δρόμο για διατροφικές ανεπάρκειες.

Τα σχολεία πολλές φορές κάνουν εμπορικές συναλλαγές με εταιρίες αναψυκτικών όπως η Coca Cola, από τις οποίες παίρνουν προμήθειες - βασισμένες στα ποσοστά πωλήσεων σε κάθε σχολείο - και μερικές φορές ένα ογκώδες ποσό σε αντάλλαγμα με την υγεία των παιδιών.
Αν πίνετε από συνήθεια αναψυκτικά- κανονικά ή διαίτης - το να τα βγάλετε από την διατροφή σας είναι μια από τις απλούστερες και βαθύτερες βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Τηγανιτές πατάτες (και σχεδόν όλες οι εμπορικές τηγανιτές τροφές)
Οι τηγανιτές πατάτες είναι βλαβερές κι όταν καταναλώνονται στην ωμή τους μορφή, αφού τα μονοσακχαρίδια γρήγορα μετατρέπονται σε γλυκόζη, που ανεβάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης και μπορεί να καταστρέψει την υγεία. Αλλά όταν μαγειρεύονται με υδρογονωμένα λιπαρά σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουμε πολυ δυσάρεστα αποτελέσματα.
Οτιδήποτε τηγανητό, ακόμη και λαχανικά, έχει υδρογονωμένα λιπαρά και το δραστικό καρκινογόνο συστατικό acrylamide.

Οι τροφές που τηγανίζονται σε λάδια λαχανικών, όπως το καρδαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και άλλα έλαια καρπών και σπόρων είναι ιδιαιτέρως προβληματικές. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά εύκολα ταγκιάζουν όταν εκτείθονται στο οξυγόνο και παράγουν υψηλά ποσά κατεστραμμένων ελεύθερων ριζών στο σώμα. Αυτό που συνήθως δεν γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα λάδια μπορούν να προκαλέσουν γήρανση, εμβολή, φλεγμονή, καρκίνο και πρόσθετο βάρος.

Θεωρητικά μπορούμε να τηγανίσουμε ''υγιεινές'' πατάτες με λάδι καρύδας. Χάρη στα υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών, το λάδι καρύδας είναι σταθερό και δεν καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος. Λέω στους ασθενείς ότι μία τηγανιτή πατάτα είναι χειρότερη από ένα τσιγάρο, οπότε καλύτερα να το σκεφτείτε αυτό πριν ξαναφάτε.

Πατατάκια
Τα περισσότερα εμπορικά πατατάκια, συμπεριλαμβανομένων των ποπ κορν και τορτίγιας, είναι αυξημένα σε υδρογονωμένα λιπαρά. Ευτυχώς, μερικές εταιρίες έχουν αρχίσει να παράγουν πατατάκια χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά.

Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα, ενδεχομένως θα προκαλέσουν την δημιουργία καρκινογενών συστατικών, και αυτός ο κίνδυνος παραμένει ακόμη κι όταν τα υδρογονωμένα λιπαρά αφαιρούνται.

Τηγανητά θαλασσινά
Τηγανιτές γαρίδες, μύδια, στρείδια, αστακός, και ούτω καθεξής περιέχουν όλα τους υδρογονωμένα λιπαρά και acrylamide που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και έναν πρόσθετο κίνδυνο υδράργυρου.

Τα θαλασσινά είναι φορτωμένα με τοξικό υδράργυρο και τα οστρακόδερμα όπως οι γαρίδες και οι αστακοί μπορεί να μολυνθούν από παράσιτα και ανθεκτικούς ιούς που μπορεί και να μην σκοτωθούν με την υψηλή θερμοκρασία. Αυτά τα όντα, ονομαζόμενα νεκροφάγα καταναλώνουν τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για το σώμα μας.

Αυτές οι τροφές μας δίνουν τετραπλάσια ποσότητα τοξινών με κάθε μπουκιά.
Ο σολωμός της Αλάσκας έχει αποδειχθεί από ανεξάρτητες εργαστηριακές μελέτες ότι δεν περιέχει επικίνδυνα ποσοστά υδράργυρου και άλλων μολυντικών ουσιών.

By Dr. Joseph Mercola with Rachael Droege
Πηγή: http://www.mercola.com/2003/oct/18/worst_foods.htm

No comments: