Tuesday, May 16, 2006

Γιατί ν΄ αποφεύγεται τα McDonald's


Το MSG είναι το γιατί πρέπει να αποφεύγεται τα McDonald's σαν την πανούκλα.

Μια κοντινή ματιά στην λίστα των κλασσικών συνταγών του McDonald's από το ΄50 μέχρι το ΄70 αποκαλύπτει ανησυχητικά ποσά Γλουταμινικού Μονονατρίου (Monosodium Glutamate-MSG), ενός χημικού του οποίου οι πιθανές παρενέργειες στην υγεία έχουν προκαλέσει διαμάχη σε σημαντικό βαθμό.

Ωστόσο, η χρήση του MSG στο φαγητό των McDonald's δεν είναι αποκλειστικά θέμα ιστορίας. Το MSG είναι ακόμη παρόν σε πολλά μοντέρνα προϊόντα των McDonald's, συμπεριλαμβανομένων των Grilled Chicken Filet (ψητό φιλέτο κοτόπουλου), Sausage Patty (πίτα λουκάνικο), και στις τηγανιτές πατάτες.

Πολλά άλλα φαγητά του καταλόγου, ειδικά αυτά που περιέχουν "natural flavors" (φυσικά αρώματα) και "hydrolyzed protein" ως συστατικά, περιέχουν και MSG. Τις περισσότερες φορές το MSG βρίσκεται ως φόρμα του γλουταμινικού οξέως (glutamic acid), το ενεργό συστατικό του χημικού.

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το MSG μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. Οι περισσότερες εταιρίες τροφίμων για μωρά έχουν εκουσίως σταματήσει την χρήση του MSG στα προϊόντα τους.

Το γλουταμινικό οξύ (MSG) είναι ένα μείζων συστατικό των φαγητών των McDonald's. Είναι ένα χημικό συστατικό που οι άνθρωποι καταναλώνουν τρώγοντας επεξεργασμένες τροφές, και πιθανώς δεν θα το έκαναν αν ήξεραν ότι προκαλεί τον θάνατο σε πολλά κύτταρα του εγκεφάλου τους. Τα McDonald's και τα περισσότερα από τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fast food) χρησιμοποιούν MSG για να πουλήσουν τα φαγητά τους. Το MSG είναι πολύ φθηνό και κάνει το τρόφιμο γευστικά ωραίο - που με πολλούς τρόπους είναι παρόμοιο με την ζάχαρη- αλλά το MSG είναι πολύ πιο τοξικό από αυτήν.

Το MSG, όπως και το L-cysteine και η ασπαρτάμη, είναι τοξικοδιεγερτικά(excitotoxins), χημικοί πομποί που επιτρέπουν στα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν. Αυτά τα τοξικοδιεγερτικά όπως ακριβώς λέει η λέξη είναι χημικά που διεγείρουν τα εγκεφαλικά κύτταρα μέχρι θανάτου!

Πηγή: http://www.mercola.com/2006/may/11/
Δείτε και: http://www.allergy.org.gr/html/patients_info/preservatives.asp

No comments: