Tuesday, June 13, 2006

Πράσινο τσάι


Λατινικό όνομα: Camellia sinensis
Άλλα ονόματα: Κινέζικο τσάι

Ένα φάρμακο γιά:
διάρροια, κόπωση, δυσπεψία.

Αν και το πράσινο τσάι δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως θεραπευτικός παράγων, είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια στην διάρροια και στις στομαχικές διαταραχές, ενώ ενισχύει διάθεση και ενέργεια.
Χρησιμοποιούμενο ως στοματικό διάλυμα, πολεμά τις κουφάλες και την πλάκα. Υπάρχουν επίσης αυξάνουσες αποδείξεις για την ικανότητά του να αποκρούει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνο του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του ορθού εντέρου, του μαστού, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
Τί είναι; Πώς δουλεύει;
Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, και τανίνες, οι οποίες πολεμούν την διάρροια. Λαμβανόμενο με μέτρο, καταπραΰνει το στομάχι και έχει ήπια διεγερτικά αποτελέσματα. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και πεπτικές διαταραχές.
Οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου έχουν επαληθευθεί σε δύο πρόσφατες μελέτες. Στην Κίνα, ερευνητές βρήκαν πως όσο η κατανάλωση του τσαγιού αυξάνεται, ο κίνδυνος του καρκίνου ελαττώνεται. Γυναίκες που έπιναν το περισσότερο τσάϊ απολάμβαναν 33% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέως εντέρου, 43% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού εντέρου, και 47% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παγκρέατος. Στην Ιαπωνία, μελέτη 472 ασθενών με καρκίνο του μαστού αποκάλυψε μια σημαντική μείωση ποσοστού επανεμφάνισης ανάμεσα σ' αυτούς που έπιναν 5 ή περισσότερα φλυτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως.
Το πράσινο και το μαύρο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό και διαφέρουν μόνο στην μέθοδο παραγωγής. Το πράσινο τσάι ξηραίνεται για λίγο καιρό, και θερμαίνεται σε σύντομο διάστημα για να αποφευχθεί η ζύμωση. Το πράσινο τσάι παράγεται στην Κίνα και στην Ιαπωνία' το μαύρο τσάι προέρχεται από την Ινδία, την Σρι Λάνκα και την Κένυα. Το φυτό επίσης καλλιεργείται σε Ινδονησία, Τουρκία, Πακιστάν και Αργεντινή.
Να αποφεύγεται αν...
Πίνετε πράσινο τσάι επιφυλακτικά αν έχετε αδύναμη καρδιά, ασθένεια των νεφρών,υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, ευπάθεια σε σπασμούς, ή τάση για άγχος και κρίσεις πανικού.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις
Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει όξυνση στο στομάχι, ερεθισμό στομάχου και μειωμένη όρεξη. Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι συνήθως εξουδετερώνει αυτές τις μερικές παρενέργειες μειώνοντας την ισχύ των τανινών.
Πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Το πράσινο τσάι προκαλεί περισπασμό με την απορρόφηση αλκαλικών φαρμάκων. Αν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε πράσινο τσάι.
Ιδιαίτερες πληροφορίες για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες
Επειδή περιέχει καφεΐνη, θα πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε όχι περισσότερα από 5 φλυτζάνια ημερησίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν και μελέτες δείχνουν πως δεν βλάπτεται το αναπτυσσόμενο μωρό, κάποιες μαρτυρίες συνδέουν την αργή εμβρυακή ανάπτυξη με την ημερήσια κατανάλωση 400ml ή περισσότερο καφεΐνης (6 ή περισσότερα φλυτζάνια).
Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να πίνουν λίγο, αν όχι καθόλου, πράσινο τσάι γιατί, όπως και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου στα βρέφη.
Τυπική δόση
Η συνηθισμένη δόση είναι 3-4 φλυτζάνια την ημέρα.
Υπερβολική δόση
Δόσεις 300ml καφεΐνης (γύρω στα 5 φλυτζάνια τσαγιού)μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, τρεμούλιασμα και υπερβάλλοντα αντανακλαστικά. Τα πρώτα σημάδια της αναμφισβήτητης δηλητηρίασης είναι ο εμετός και οι κοιλιακοί σπασμοί.
Είναι αδύνατον να πιείς αρκετό τσάι ώστε να είναι θανατηφόρο. Παρ'όλ'αυτά, η καθημερινή κατανάλωση αυξημένων δόσεων (1,500ml καφεΐνης, ή 25 φλυτζάνια τσαγιού)θα καταλήξει σε ερεθιστικότητα, αϋπνία, άρρυθμους καρδιακούς παλμούς, ζαλάδα, εμετό, διάρροια, μειωμένη όρεξη και πονοκέφαλο.

Πηγή: http://www.pdrhealth.com/drug_info/nmdrugprofiles/herbaldrugs/101320.shtml

No comments: