Saturday, September 09, 2006

Ξε-καθαρίστε τη θέση σας! (Μέρος ΙΙ : Αέρας)

Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένας νέος αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης: 00 800 6 7 8 9 10 11
Περισσότερες πληροφορίες :
  • Europa
  • Σήμερα το 80% περίπου των Ευρωπαίων ζει σε αστικές περιοχές. Το έντονο πήγαινε έλα στις μεγαλουπόλεις και η μεγάλη κυκλοφορία σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και κατ’ επέκταση στην υγεία μας επειδή προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Έχουν επιτευχθεί σοβαρές πρόοδοι στο επίπεδο των εθνικών νομοθεσιών καθώς και της κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικών ρύπων όπως το διοξείδιο του θείου, ο μόλυβδος, τα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο. Για παράδειγμα οι εκπομπές διοξειδίου του θείου στην ΕΕ όταν αυτή είχε ακόμη μόνο 15 κράτη μέλη μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές οξειδίων του αζώτου περιορίστηκαν κατά 21%. Εντούτοις η ποιότητα του αέρα εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα. Οι ρύποι που προκαλούν κυρίως ανησυχίες είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον το οποίο σχηματίζεται στο επίπεδο του εδάφους. Τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρείται ότι το 2000 προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατο 348,000 Ευρωπαίων ενώ την ίδια περίοδο το όζον θεωρήθηκε υπεύθυνο για 21,000 θανάτους. Κατά μέσον όρο η προσδοκία ζωής των Ευρωπαίων μειώθηκε κατά 9 μήνες. Οι αρνητικές επιπτώσεις λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται ότι θα μειωθούν κάπως στην Ευρώπη χάρη στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων πολιτικών για την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά θα παραμείνουν σοβαρές και στο μέλλον αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση.

    Εκτός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οδικές μεταφορές συμβάλλουν κατά πολύ στην επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μολονότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν επιτύχει σοβαρές μειώσεις των εκπομπών παράγοντας αυτοκίνητα με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν πληθαίνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα οι οδικές μεταφορές να εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή πηγή ρύπανσης.

    ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΖΟΝ

    - Τα σωματίδια προέρχονται κυρίως από πηγές που σχετίζονται με την καύση, αν και παράγονται επίσης και από αέριους ρύπους όπως τα οξείδια του αζώτου (ΝΟχ) και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ).

    - Μεταξύ των πηγών των ΠΟΕ συγκαταλέγονται η πετροχημική βιομηχανία, το πετρέλαιο, η κυκλοφορία των οχημάτων, οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται στις μπογιές καθώς και πολλά οικιακά προϊόντα. Υπάρχουν παράλληλα και φυσικές πηγές ΠΟΕ όπως ορισμένα δέντρα π.χ. τα κωνοφόρα. Τα οξείδια του αζώτου παράγονται πρωτίστως από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων όπως π.χ. στους κινητήρες των οχημάτων και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

    - Το όζον είναι ένα αέριο που παράγεται από μια φωτοχημική αντίδραση μεταξύ δύο ομάδων χημικών ουσιών, τις πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) και τα οξείδια του αζώτου, υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός και της θερμότητας. Έτσι το όζον που σχηματίζεται στο επίπεδο του εδάφους τείνει να αυξάνει το καλοκαίρι και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου (ερεθισμός στο λάρυγγα και τα μάτια, αναπνευστικές δυσκολίες, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ασθματικοί, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι). Αντίθετα, η παρουσία του όζοντος στη στρατόσφαιρα προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη μας από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

    ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ;

    Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε στον καθαρισμό του αέρα από τα σωματίδια και τους ρύπους κάθε φορά που οδηγούμε πηγαίνοντας στη δουλειά ή στο σχολείο, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη θέρμανση ή τον κλιματισμό ή ακόμη και κάθε φορά που καθαρίζουμε τα παράθυρα μας. Ιδού κάποιες συμβουλές για να τα καταφέρετε:

    ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

    Η αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων από τη μια πλευρά της υφηλίου στην άλλη προκαλεί 200 με 400 φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από την οδική μεταφορά τους με φορτηγά σε αποστάσεις της τάξεως των 50 χλμ. Προσπαθήστε να τρώτε εποχιακά τοπικά προϊόντα, κάνουν καλό στην υγεία, είναι κατά πολύ γευστικότερα και η μεταφορά τους δεν συνεπάγεται παραγωγή μεγάλης ποσότητας αερίων θερμοκηπίου.

    ΣΥΝΟΔΗΓΗΣΗ Ή ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ!

    Μια πολύ καλή λύση για μετακινήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις είναι η συνοδήγηση ή η αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς δεδομένου ότι εξασφαλίζουν τη μεταφορά περισσότερων ατόμων ανά όχημα. Ένα ταξίδι 1,200 χλμ. με το αυτοκίνητο συνεπάγεται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανάλογες με αυτές που προέρχονται από ένα τρένο που κάνει το γύρο του κόσμου!

    ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ…!

    - Όταν αφήνετε το αυτοκίνητο να προθερμαίνεται ακίνητο, αυξάνετε την κατανάλωση καυσίμων μέχρι και κατά 50%.
    Αν αρχίσετε να οδηγείτε αμέσως, ο κινητήρας θα φτάσει στη φυσιολογική θερμοκρασία λειτουργίας γρηγορότερα.
    - Προσπαθήστε τα λάστιχά σας να έχουν τη σωστή πίεση. Αν η πίεση του αέρα είναι χαμηλότερη κατά 0,5 bars, θα χρειαστείτε 5% περισσότερη βενζίνη και θα προκαλέσετε περισσότερη ρύπανση.
    - Η οδήγηση με ενεργοποιημένο τον κλιματισμό συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης κατά 30%. Αντίθετα η οδήγηση με ανοικτά παράθυρα αυξάνει την κατανάλωση μόλις κατά 5%.
    - Η χρήση εξωτερικής σχάρας αποσκευών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 20-30%, όσο για τα μεταφερόμενα ποδήλατα, είναι καλύτερα να τοποθετούνται πίσω από το αυτοκίνητο.
    - Σεβόμενοι τα όρια ταχύτητας, εξοικονομείτε βενζίνη, παράγετε λιγότερα καυσαέρια και φυσικά οδηγείτε ασφαλέστεροι!

    ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟ “ΛΟΥΛΟΥΔΙ”

    Το οικολογικό σήμα είναι ένα αυτοδεσμευτικό σύστημα που έχει στόχο οι επιχειρήσεις να διαθέτουν στην αγορά προϊόντα και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον. Όσα προϊόντα φέρουν το σήμα του άνθους δεν περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις και κατά συνέπεια συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ψάξτε λοιπόν για το σήμα με το λουλούδι στα απορρυπαντικά ρούχων, το χαρτί υγείας, τις μπογιές και τα βερνίκια για εσωτερικούς χώρους ή στις ηλεκτρικές σκούπες, τις τηλεοράσεις, τις κάλτσες και τα στρώματα!

  • Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα
  • ΟΔΗΓΗΣΤΕ… ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!

    Το 2001 το 27% των σωματιδίων στην Ευρώπη οφείλονταν στις μεταφορές. Κατά μέσον όρο, μια στις τρεις φορές που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, καλύπτουμε αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 2 χλμ. Με το ποδήλατο εκτός από την κυκλοφορία μειώνουμε και τις εκπομπές. Αν πεταχτούμε με το ποδήλατο να αγοράσουμε εφημερίδα ή ψωμί φροντίζουμε την υγεία και το πορτοφόλι μας!

    No comments: