Thursday, December 14, 2006

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (ΙΙΙ)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Eισαγωγή)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Ι)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (ΙΙ)



Χημεία των τροφών

(από τα μαθήματα του σταθμού σταφυλοθεραπείας και φυσιοθεραπείας 1937)

- Τι σχέση έχει η χημική σύνθεση του σώματος με την υγεία;

- Χωρίς την κανονική χημική σύνθεση του οργανισμού είναι αδύνατον να υπάρξει υγεία. Η σωματική ζωτικότης, καθώς και η πνευματική ενεργητικότης, χωρίς τον κανονικό χημισμό δεν μπορούν να εκδηλωθούν ικανοποιητικά.

- Από πόσα χημικά στοιχεία ή συστατικά αποτελείται το σώμα του ανθρώπου;

- Έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 16 στοιχεία. Όταν ένα ή περισσότερα από αυτά λείψουν ή ελαττωθούν, αρχίζουν να εκδηλώνονται συμπτώματα διαφόρων ασθενειών.

- Ένα μέτριο σώμα από τι ποσότητα κάθε συστατικού συνίσταται;

- Ένα μέτριο σώμα βάρους 72 κιλών, αποτελείται από την εξής σύνθεση: Ασβέστιο 1 κιλό και 766γρ., Μαγνήσιο 100γρ., Μαγγάνιο 14γρ., Φώσφορος 908γρ., Θείο 100γρ., Χλώριο 681γρ., Κάλιο 42γρ., Νάτριο 85γρ., Ιώδιο 14γρ., Φθόριο 100γρ., Πυρίτιο 42γρ., Άνθρακας 20 κιλά και 317γρ., Υδρογόνο 6 κιλά και 560γρ., Άζωτο 908γρ., Οξυγόνο 40 κιλά και 306γρ., Σίδηρος 57γρ.

- Από πού προμηθεύεται το σώμα αυτά τα συστατικά;

- Από τις τροφές που τρώμε και κυρίως από τα φρούτα και τα χόρτα. Πρέπει όμως να εννοηθεί καθαρά, ότι τα 16 αυτά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να στερηθεί το σώμα, είναι ανάγκη να βρίσκονται σε οργανική μορφή.


- Υπάρχουν και σε άλλη μορφή;

- Μάλιστα, υπάρχουν σε δύο μορφές. Σε ανόργανη και οργανική. Τα ανόργανα συστατικά βρίσκονται στο Ορυκτό Βασίλειο, δηλαδή στη γη – στο χώμα, στις πέτρες, στα μέταλλα. Μια χούφτα χώμα, περιέχει σχεδόν όλα τα 16 αυτά στοιχεία, αλλά σε ανόργανη, όπως είπαμε, μορφή, σε μια κατάσταση που δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Αν επιδιώξουμε να θρέψουμε έναν άνθρωπο με ανόργανες ουσίες, θα δηλητηριασθεί προτού πάθει ατροφία, γιατί στην ανόργανή τους κατάσταση, τα στοιχεία αυτά εκτός που είναι άχρηστα στο σώμα ως τροφή, είναι και δηλητήρια.

Τα ίδια όμως αυτά στοιχεία, αφού περάσουν από το εργαστήριο της φύσεως δηλ. από το φυτό, μεταβάλλονται σε οργανικά. Και ενώ αν τα παίρναμε από το χώμα, τη γη (Ορυκτό Βασίλειο) θα ήταν δηλητήρια για τον οργανισμό, μέσω των φρούτων και των χόρτων (Φυτικό Βασίλειο) μεταβάλλονται σε οργανικές ουσίες, σε αφομοιώσιμες θρεπτικές και θεραπευτικές τροφές. Αυτή είναι η διαφορά. Δηλαδή στο Ορυκτό Βασίλειο βρίσκουμε τον ανόργανο σίδηρο με τον οποίον κατασκευάζουμε καρφιά, πέταλα κλπ., ενώ ο σίδηρος που χρειάζεται στον οργανισμό προέρχεται από το Φυτικό Βασίλειο (τα φρούτα και τα χόρτα) και είναι πάντοτε σε οργανική μορφή.

- Εκτός από το Φυτικό Βασίλειο βρίσκονται αλλού οργανικά συστατικά;

- Βρίσκονται και στο Ζωικό Βασίλειο, δηλαδή στα ζώα, στα κρέατα και στις ζωικές τροφές γενικότερα, όπως είναι τα αβγά, το γάλα, το ξυνόγαλο κλπ., αλλά πάντα σε κατώτερη ποιότητα από εκείνα, που βρίσκονται στο Φυτικό Βασίλειο. Και τούτο γιατί τα ζώα παίρνουν τα οργανικά συστατικά από τα χόρτα και κατά συνέπειαν, έχουν περάσει από δεύτερο χέρι όταν τα παίρνει ο άνθρωπος από τις ζωικές τροφές.

Τώρα ας εξετάσουμε χωριστά το κάθε ένα από τα 16 συστατικά. Σε ποιες τροφές βρίσκονται, σε τι ωφελούν, πώς συνδυάζονται και πώς ενεργούν.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο συνεργάζεται με το πυρίτιο, το μαγγάνιο, τον φώσφορο και τη ζελατίνη στην οικοδόμηση και ανάπτυξη των κοκκάλων και των δοντιών.

Αν έλειπε το ασβέστιο από το σώμα, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε ούτε να κινηθεί ούτε να στέκεται, καθώς και ούτε να μιλήσει ακόμη. Τα παιδιά που τρέφονται με τροφές φτωχές σε ασβέστιο, παθαίνουν από αρρώστειες των κοκκάλων και των αρτηριών, τα δόντια τους χαλούν, αρρωσταίνουν από ραχίτιδα, κατάρρους και φυματίωση.

Στο σώμα που στερείται επαρκούς ασβεστίου, φαίνονται άσχημα τα σημάδια των πληγών και των εγχειρίσεων γιατί τα τοιχώματα των αρτηριών και των φλεβών είναι αδύνατα. Όταν ματώνετε εύκολα σημαίνει ότι έχετε ανάγκη από ασβέστιο. Εάν τα ούλα σας ματώνουν εύκολα, θα πεί ότι έχετε πολλές τοξίνες στο αίμα σας και όχι αρκετό ασβέστιο και σίδηρο.

Επίσης όταν το αίμα δεν πήζει αμέσως, βεβαιώνει την έλλειψη αρκετού ασβεστίου. Το ασβέστιο επηρεάζει τον παλμό της καρδιάς και αυξάνει τη ζωή των κυττάρων. Όταν δεν είναι αρκετά τα ασβεστούχα άλατα που προμηθεύουμε στο σώμα με την τροφή, ο οργανισμός αποσπά, όσα του λείπουν, από τα κόκκαλα για να διατηρήσει την ακεραιότητα των εσωτερικών εκκρίσεων. Σ’ αυτό οφείλονται τα χαλασμένα δόντια του πολιτισμένου ανθρώπου που τρέφεται με τροφές πτωχότατες σε οργανικά άλατα. Τα δόντια δεν σαπίζουν από τα έξω προς τα μέσα, δεν φταίει κανένα μικρόβιο, δεν φταίει άμεσα η ζάχαρη. Φταίει το ανεπαρκές στη διατροφή μας ασβέστιο. Και όπως γίνεται η φθορά στα δόντια, έτσι γίνεται και βαθύτερα στα κόκκαλά μας η φθορά.

Όλες σχεδόν οι φυτικές τροφές περιέχουν ασβέστιο. Πιο πλούσιες είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι φράπες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα ξηρά σύκα, τα καρύδια, το λάχανο, το σινάπι, το κουνουπίδι, το σπανάκι, το σιταρίσιο ψωμί, το ξυνόγαλα, το φρέσκο τυρί, το γάλα, τα φασόλια, οι ελιές, τ’ αβγά, τ’ αμύγδαλα, τ’ αντίδια.

Το ασβέστιο δυναμώνει την πνευματική δύναμη και τη θέληση. Συγκεντρώνει κανείς πιο εύκολα τις σκέψεις και την μνήμη του όταν έχει αρκετό ασβέστιο στο σώμα του. Η πλούσια σε ασβέστιο δίαιτα, φέρνει καλό αποτέλεσμα σε περιπτώσεις εκζέματος, έλκους, πληγής, κλπ.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο συντελεί στην αύξηση της αλκαλικότητας των υγρών του σώματος και κάνει τους ιστούς, τα νεύρα, τους τένοντες και τους μυς πιο ελαστικούς. Τονώνει την περισταλτικότητα των εντέρων, ενεργεί κατά των αερίων οξέων, τοξινών και των παραγόντων γενικώς της αυτοτοξινώσεως.

Το μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, στις φράπες, στα σταφύλια, τα ρόδια και τον ανανά.

Το μαγνήσιο καταπραΰνει τα νεύρα και προλαμβάνει την αϋπνία γιατί εξουδετερώνει τα ερεθιστικά οξέα και τις πολλές τοξίνες. Μαζί με τα νεύρα καλμάρει και τον εγκέφαλο. Τρώτε άφθονες τροφές που περιέχουν μαγνήσιο γιατί επιδρά επί της λειτουργίας της εκκρίσεως, ενεργεί στην εσωτερική καθαριότητα, καθαρίζει τα χλωμά και μαραμένα πρόσωπα, κάνει τον εγκέφαλο πιο ενεργητικό, εξουδετερώνει τα οξέα, ανακουφίζει το ήπαρ, εξασφαλίζει ήσυχο ύπνο και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Είναι το καλύτερο υπακτικό οργανικό στοιχείο. Οι τροφές που περιέχουν μαγνήσιο συνιστούνται ιδιαιτέρως σε ανθρώπους που είναι πολύ ενεργητικοί, νευρικοί, ευαίσθητοι και ευσυγκίνητοι. Οι τροφές αυτές προλαμβάνουν τη συσσώρευση των ανοργάνων φωσφορικών αλάτων στις κλειδώσεις και τα κόκκαλα που θα έφερναν την αρθρίτιδα και τις παθήσεις των κοκκάλων, κυρίως όταν υπάρχουν στους ιστούς και στα υγρά του σώματος, ουρικά οξέα και ουρία, καθώς και όταν τα όργανα της αποκρίσεως αδρανούν. Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που παίζει σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό από την ημέρα που γεννιέται κανείς ως το θάνατο.



Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο βοηθά στη λειτουργία της αυτοθεραπείας του οργανισμού, στην καταπολέμηση των αχρήστων μικροβίων και των βλαβερών οξέων και βοηθά κυρίως στο ν’ απαλλαγεί το σώμα από τον αρθριτισμό. Συντελεί στον μεταβολισμό της μεμβράνης των κλειδώσεων. Όταν στο σώμα υπάρχει αρκετό μαγγάνιο, η διανοητική ικανότης αυξάνεται. Όταν υπάρχει έλλειψις, η υγεία κλονίζεται γιατί επηρεάζονται τα κόκκαλα και οι μεμβράνες.
Μερικές από τις τροφές που περιέχουν αρκετό μαγγάνιο είναι: τα καρύδια, τα κάστανα, τ’ αμύγδαλα, ο μαϊντανός και το κάρδαμο. Τα καρύδια περιέχουν το περισσότερο μαγγάνιο από κάθε άλλη τροφή.

Φώσφορος

Ο φώσφορος είναι χρήσιμος για την ανώτερη πνευματική διαύγεια. Είναι το στοιχείο της σκέψεως, της συγκινήσεως, της διάνοιας, της εγκεφαλικής ικανότητας. Γιατί κάθε φορά που σκέπτεστε, διαβάζετε, ή μελετάτε, το σώμα σας μεταχειρίζεται από τον φώσφορο που περιέχει. Βελτιώνει τη θρέψη των κυττάρων, των νεύρων, και στερειοποιεί τα κόκκαλα. Επιδρά στα αισθητικά νεύρα, στα κεντρικά νεύρα, στα συμπαθητικά και στον νωτιαίον. Χρειάζεται άφθονος στους αλτρουϊστές, ιδεαλιστές, θρησκευτικούς και ψυχολόγους. Πολύ χρήσιμος στα συμπαθητικά νεύρα, καθώς και στα αισθητήρια όργανα, κυρίως δε της γεύσεως και της αφής. Ο φώσφορος τρέφει τα νεύρα και τον εγκέφαλο και αναπτύσσει τα κόκκαλα. Όσοι έχουν διαρκώς άφθονο φώσφορο, εξελίσσονται γρήγορα, ενώ τουναντίον εκείνοι που δεν έχουν αρκετό είναι της κατωτέρας κλάσεως. Όλοι οι αδύνατοι στο νου έχουν ανάγκη από φώσφορο. Αν θέλετε να βελτιώσετε την διανοητική σας ικανότητα καθώς και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών σας, μη παραμελήσετε να περιλαμβάνει η διατροφή της οικογένειάς σας καθημερινώς και τροφές που περιέχουν φώσφορο.

Φώσφορο περιέχουν τα καρύδια, τ’ αμύγδαλα, τα σταφύλια, η ντομάτα, το λεμόνι, η φράπα, το σιταρίσιο ψωμί καθώς και το ψωμί από σίκαλη, το καλαμπόκι, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα μπιζέλια (αρακάς), τα φασόλια, οι φακές, το γάλα, τα στρείδια, η πέστροφα, ο αστακός και ο ωμός κρόκος του αβγού.

Θείον

Το θείον βοηθεί πολύ στην έκκριση της χολής κι έτσι προλαμβάνεται η εξόγκωση του ήπατος. Είναι χρήσιμο για τα κόκκαλα, το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Το σώμα προμηθεύεται το θείο, από το λάχανο, το κουνουπίδι, τον μαϊντανό, το καρότο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια, σπανάκια, κεράσια, μούρα, μήλα, ξηρά σύκα, αμύγδαλα, κάστανα, ινδοκάρυα, και τον κρόκο του αβγού. Είναι προτιμώτερο να τρώγωνται οι τροφές που περιέχουν θείο, στη φυσική τους κατάσταση, ωμές. Έτσι αποφεύγεται το θεϊκό αέριο που παράγει το θείο των βραστών τροφών. Αυτές οι τροφές είναι ασυγκρίτως ωφελιμότερες όταν τρώγονται ωμές παρά βραστές. Με λίγα λόγια το θείο είναι το στοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο στις λειτουργίες των νεύρων και αυτής της ζωής γενικότερα.

Χλώριο

Το χλώριο είναι ο πλύντης του οργανισμού. Καθαρίζει τα κύτταρα του σώματος και τα εξαγνίζει. Υπό μορφή υδροχλωρικού οξέως, ενισχύει την πέψη και προλαμβάνει τις εντερικές μολύνσεις και την βακτηριακή ζύμωση. Είναι και διουρητικό. Κάνει τους ιστούς πιο γερούς και ελαστικούς και ενώνει πιο πολύ τη σύμπτυξη των κυττάρων που αποτελούν τους ιστούς, βοηθεί την απορρόφηση νέων ουσιών στο αίμα και μεταφέρει προς αποβολή την φθαρμένη ύλη από τους ιστούς και το αίμα.
Επίσης ενισχύει την απομάκρυνση του νερού από τους ιστούς, το δέρμα και τους πνεύμονες. Το χλώριο παίζει σπουδαίο ρόλο στη συνεχή αυτοθεραπευτική λειτουργία του οργανισμού. Είναι γνωστός ο ρόλος της οσμώσεως στις διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες της ανταλλαγής της ύλης, της αφομοιώσεως, της αφετηριώσεως και των αποκρίσεων. Το χλώριο ασκεί την εκχυλιστική πίεση στα κύτταρα, τους ιστούς και στα υγρά. Η συστολή, η όσμωση και η πίεση γίνονται με τη βοήθεια του χλωρίου, που αν λείψει από το σώμα, η ακαθαρσία και το πύον θα παραμένουν μέσα και ο άνθρωπος θα πεθάνει γρήγορα.

Οι τροφές που περιέχουν χλώριο είναι οι εξής: το κατσικίσιο γάλα, το τυρί, σχεδόν όλα τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Το χλώριο, όταν είναι αρκετό στο σώμα, προσφέρει θαυμάσια ενίσχυση στον μεταβολισμό και βελτιώνει την υγεία. Αυξάνει τη ζωική θερμότητα, και τονώνει τις κινήσεις του στομάχου και την περισταλτικότητα των εντέρων. Επιδρά επίσης και στο μυϊκό σύστημα.


Κάλιο

Πρώτα-πρώτα οι αυτόματες λειτουργίες της επιδιορθώσεως των κυττάρων και της αποτοξινώσεως ενισχύονται καταπληκτικά, όταν η δίαιτα αποτελείται κυρίως από τροφές πλούσιες σε κάλιο. Έπειτα οι ιστοί του σώματος αποκτούν ελαστικότητα και ζωηρότητα, το αίμα γίνεται πιο αλκαλικό, η οξείδωση πιο τέλεια, οι πληγές, τα χτυπήματα και οι μώλωπες θεραπεύονται γρήγορα. Η μυική δύναμη και συμμετρικότητα εξασφαλίζονται, όταν μάλιστα δεν παραλείπεται και η καθημερινή σωματική άσκηση. Το αίμα αποκτά μεγαλύτερη ικανότητα για την ανάπλαση και επιδιόρθωση των κυττάρων. Ο εγκέφαλος, τα νεύρα και οι μυς τονώνονται καλύτερα με τροφές που έχουν κάλιο.

Το κάλιο εκτός που τονώνει είναι και καταπραϋντικό. Για να είναι δε κανείς υγιής γενικά πρέπει να έχει αρκετό κάλιο στους ιστούς.

Το κάλιο βρίσκεται στα φρούτα και τα πράσινα χόρτα. Αρκετό έχουν τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι μαύρες ελιές, το μαρούλι, τα αντίδια, το σπανάκι, τα ραδίκια, ο άνιθος, ο μαϊντανός, το κάρδαμο, η ρόκα, τα ξηρά μπιζέλια, η φλούδα της πατάτας και τ’ αμύγδαλα. Επίσης και τα φασόλια, οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα φασολάκια, τα κουκιά, τα φυστίκια, ο ανανάς, η σίκαλη, το κριθάρι και τα ξυλοκέρατα.

Όταν το σώμα δεν προμηθεύεται αρκετό κάλιο η παρεγκεφαλίς δεν λειτουργεί κανονικά. Όταν αισθάνεσθε κόπωση και δεν ξέρετε πού να την αποδώσετε αυξήσατε στη δίαιτά σας τις τροφές με κάλιο.

Όταν λείπει το κάλιο, η εντερική ζύμωση και δηλητηρίαση είναι αναπόφευκτα. Το κάλιο είναι υπακτικό. Προκαλεί και ήσυχο ύπνο. Χωρίς αυτό το συστατικό το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει το άμυλο και τη ζάχαρη. Συνήθως δε οι ιστοί ούτε να τα ανέχονται μπορούν και αυτό οδηγεί στον διαβήτη, την υδρωπικία και άλλες αρρώστειες.

Νάτριο

Χωρίς να υπάρχει άφθονο νάτριο στην τροφή μας, είναι αδύνατον να έχουμε καλή χώνευση. Επίσης είναι αδύνατον να διατηρηθεί η κανονική αλκαλικότητα. Η δίαιτα που είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν νάτριο είναι ωφελιμότατη στους διαβητικούς, στους νευρικούς και στους πάσχοντες από ρευματισμούς ή αρθριτισμούς.

Το νάτριο διατηρεί το ασβέστιο διαλυμένο κι έτσι προλαμβάνονται οι σκληρύνσεις των ιστών. Τα άλατα του νατρίου εξασφαλίζουν την χαρακτηριστική αλκαλικότητα του αίματος και της λέμφου. Το νάτριο εξουδετερώνει τα οξέα.

Το σάλιο είναι πλούσιο σε νάτριο. Για καλή χώνευση και αφομοίωση χρειάζονται τροφές που έχουν νάτριο, κάλιο και χλώριο μαζί. Για την καρδιά αντί να πάρετε διεγερτικά και τονωτικά φάρμακα, τρώτε τροφές που περιέχουν νάτριο, σίδηρο, κάλιο και χλώριο, και μην αμελείτε να παίρνετε βαθειές αναπνοές στο ύπαιθρον όπου το οξυγόνο είναι άφθονο.

Έχουμε γράψει επανειλημμένως στα άλλα βιβλία μας ότι η νεροποσία κατά τα γεύματα είναι ανθυγιεινό πράγμα. Πολλά οργανικά άλατα παρασύρονται με το νερό προτού γίνει καλά η χώνευση και η απορρόφηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα άλατα του νατρίου που αποσπώνται και διαλύονται πολύ εύκολα με το νερό. Αν πιεί κανείς, αμέσως μετά από ένα γεύμα, αποτελούμενο από τροφές πλούσιες σε νάτριο, κρύο νερό, δεν μπορούν παρά να εκδηλωθούν ζυμώσεις στο στομάχι του με ρεψίματα και καούρα πολλές φορές. Πιο πολύ νάτριο έχουν οι φράουλες, τα γλυκά μήλα, τα σταφύλια, τα ξηρά στον ήλιο δαμάσκηνα, το σέλινο, το σπανάκι, τα καρότα, οι μπάμιες, τα σπαράγγια, τα πατζάρια και το κατσικίσιο γάλα.



Πηγή: Υγιεινή μαγειρική-Δρ.Ηλίας Πέτρου

No comments: