Monday, January 08, 2007

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (ΙV)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (Εισαγωγή)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών(Ι)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (ΙΙ)

Διαιτολογία και χημεία των τροφών (ΙΙΙ)


Ιώδιο

Οι τροφές που περιέχουν ιώδιο είναι: τα μανιτάρια, οι αγκινάρες, τα σκόρδα, τα φύκια, τα σταφύλια (όχι όλα τα είδη), το πεπόνι, ο ανανάς, τ΄ αγγουράκια, οι τομάτες, τ’ αντίδια, τα ραπανάκια, το σέλινο, τα πράσσα, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τα καρότα, τα φρέσκα μπαρπουνοφάσουλα, τα φρέσκα μπιζέλια, το λάχανο, τα σπαράγγια, το καλαμπόκι, η βρώμη.

Το ιώδιο τονώνει την ενέργεια των αδένων και κυρίως των λεμφαδένων. Είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα. Χωρίς το ιώδιο είναι αδύνατον να γίνει κανονική η λειτουργία της εκκρίσεως του θυρεοειδούς, που είναι τόσο χρήσιμη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι γνωστός ο τόσο σπουδαίος ρόλος του θυρεοειδούς αδένος στη λειτουργία του εγκεφάλου και των κεντρικών νεύρων. Πόσοι όμως γνωρίζουν την χρησιμότητα του ιωδίου; Πόσοι ξέρουν ότι όταν λείπει το ιώδιο ο θυρεοειδής παθαίνει αδράνεια, μαραίνεται, γηράσκει;

Το ιώδιο εξουδετερώνει ορισμένες τοξίνες που έχουν δημιουργηθεί στο σώμα. Η ανεπάρκεια του ιωδίου μπορεί να προκαλέσει τις εξής ανωμαλίες: ανεπάρκεια θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλη, χοιράδες (χελώνια) και νευρικές διαταραχές. Επίσης η έλλειψις του ιωδίου επηρεάζει κακώς και τον μεταβολισμό των κυττάρων του εγκεφάλου.
Όταν δεν βρίσκεται το κανονικό ιώδιο στο θυρεοειδή αδένα δεν εξουδετερώνονται ορισμένες λευκοματώδεις τοξίνες, καθώς και άλλα δηλητήρια που φέρνουν βλάβες στον εγκέφαλο.

Το ιώδιο συνεργάζεται με τον φώσφορο στην τόνωση της εγκεφαλικής ενέργειας καθώς και στην επιτάχυνση της κυκλοφορίας του αίματος. Επηρεάζει δε και τους λεμφαδένες καθώς και τα ειδικά αισθητικά νεύρα.

Φθόριο

Το φθόριο είναι ένας αχώριστος σύντροφος και συνεργάτης του ασβεστίου.
Υπάρχει μια δυνατή έλξη που ενώνει μαζί αυτά τα δύο στοιχεία. Συνεργάζονται μαζί κυρίως στο εξωτερικό μέρος, στο κάλυμμα, του κοκκάλου. Υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του κοκκάλου και στην αδαμαντίνη των δοντιών.

Όσοι έχουν δόντια καλοκτισμένα με φθόριο και ασβέστιο, όχι μόνο δεν τους σαπίζουν, δεν τα χάνουν πρόωρα, αλλά ούτε οδοντόπονο γνωρίζουν.

Το φθόριο παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη, την επιδιόρθωση, την αντοχή και δύναμη των κοκκάλων. Είναι χρήσιμο και αλλού: υπάρχει στη σπλήνα, στα μάτια και στα λεπτά νεύρα. Οι ακόλουθες τροφές είναι πλούσιες σε φθόριο: το σκόρδο, τα φυστίκια, το γάλα, το τυρί, και ο κρόκος του αβγού.

Το φθόριο βοηθάει στην πρόληψη των όγκων, της νευρικής αδυναμίας, των κιρσών, του πύου κλπ. Διατηρεί τη φρεσκάδα του δέρματος και παρουσιάζει τον άνθρωπο με νεότητα και σε περασμένη ηλικία ακόμη.

Πυρίτιο

Πυρίτιο έχουν: το σιταρίσιο ψωμί, η σίκαλη, το κριθάρι, το πλιγούρι, το αγυάλιστο ρύζι, η φράουλα, τα σύκα, το σταφύλι, τα σπαράγγια, το μαρούλι, το κατσικίσιο γάλα, οι ελιές και οι φλούδες όλων των φρούτων και των λαχανικών γενικώς. Γι’ αυτό και για πολλούς άλλους λόγους ακόμη, συνιστούμε να τρώτε με τη φλούδα τα φρούτα και τα χόρτα που τρώγονται έτσι. Το πυρίτιο βρίσκεται στους ιστούς των τενόντων, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Χάρις στο πυρίτιο τα κόκκαλα, τα δόντια και οι τένοντες, στερεοποιούνται, δυναμώνουν και γυαλίζουν.

Κάνει τους μυς πιο γερούς, το αίμα πιο ζεστό και τα μαλλιά πιο γυαλιστερά. Δυναμώνει όλες τις μεμβράνες, τους ιστούς των συνδέσμων, τα τοιχώματα των αρτηριών, τα τοιχώματα του λάρυγγος, το εξωτερικό και εσωτερικό μέρος των διαφόρων οργάνων του σώματος και τα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνος. Δυναμώνει επίσης και το δέρμα καθώς και τα νύχια.

Το πυρίτιο επιδρά πολύ στο νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και το σεξουαλικό σύστημα, προλαμβάνει και θεραπεύει την ανικανότητα. Μεταδίδει ζωτικότητα και σφρίγος σ’ όλον γενικά τον οργανισμό. Το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα όταν η δίαιτα περιέχει αρκετό πυρίτιο που είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση νευρικής καταπτώσεως και εξασθενήσεως. Υπό την επίδρασή του ο ιδρώς των ποδιών μετριάζεται και, τόσο σωματικώς, όσο και πενυματικώς, μπορεί κανείς να αποδίδει περισσότερη εργασία με λιγότερη προσπάθεια και κόπο.

Άνθρακας

Ο άνθρακας είναι το απολύτως απαραίτητο στοιχείο στη δημιουργία. Παίζει σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό των μυών, στην ανάπλαση των κυττάρων και στη λειτουργία του πρωτοπλάσματος. Όταν το κάρβουνο οξυδώνεται, εναποθηκεύεται και δημιουργείται ή φορμάρεται σε ζώσα ύλη, αναπτύσσεται το ανθρακικό οξύ και άλλα παράγωγα του άνθρακος.
Όταν υπάρχει υπερβολικό κάρβουνο στο σώμα, πολλές φορές εκδηλώνονται συμπτώματα νευρικών παθήσεων, καρδιακών διαταραχών, αυτοδηλητηριάσεως, βρογχοκήλης, παχυσαρκίας ή και παραλύσεως ακόμη. Συνεπώς οι πλούσιες σε άνθρακα τροφές πρέπει να τρώγονται με μέτρο και να αποφεύγεται πάντοτε η πολυφαγία. Όσοι είστε παχείς ελαττώσατε αμέσως τις ανθρακούχες τροφές. Οι τροφές που έχουν πολύ κάρβουνο είναι: οι πατάτες, η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το ρύζι, όλες οι αμυλούχες τροφές (μακαρόνια, πάστες, κλπ.) και τα είδη ζαχαροπλαστικής, ρυζόγαλα, κλπ.

Το άμυλο που παίρνουμε τρώγοντας φρούτα και χόρτα, είναι αρκετό ώστε να μπορέσουμε να καταργήσουμε σχεδόν όλες τις μετουσιωμένες αμυλούχες τροφές.

Μερικές από τις φυσικές αμυλούχες τροφές είναι: τα μήλα, τα κάστανα, οι πατάτες, τα φυστίκια, κλπ.



Υδρογόνο

Χωρίς το υδρογόνο είναι αδύνατον να συνεχισθεί η δημιουργική ενέργεια στον οργανισμό. Οι λειτουργίες της αποκρίσεως, της εφιδρώσεως και της σιελοποιήσεως, δεν μπορούν να συνεχισθούν χωρίς αυτό το στοιχείο. Το υδρογόνο είναι χρήσιμο σε κάθε ιστό και σε κάθε σταγόνα αίματος. Ανακουφίζει τα νεύρα, κανονίζει την θερμοκρασία του σώματος, μουσκεύει την επιφάνεια των πνευμόνων, μεταφέρει και αποβάλλει τις ακαθαρσίες, δροσίζει τους ιστούς και προλαμβάνει τις φλογώσεις. Αν έλειπε το υδρογόνο από το σώμα, τα νεύρα θα σκλήραιναν, θα πονούσαν, θα σάπιζαν. Υδρογόνο άφθονο έχουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα φρέσκα τρυφερά χόρτα.

Άζωτο

Το άζωτο αναπτύσσει τους ιστούς και αναζωογονεί τον οργανισμό. Είναι το στοιχείο που εισχωρεί με δύναμη στο λεύκωμα. Χρειάζεται για τους μυς, το αίμα και τους ιστούς. Το άζωτο, από όλα τα άλλα στοιχεία, εξαφανίζεται γρηγορότερα από το σώμα και αμέσως μετά αρχίζει η αποσύνθεση των ιστών. Για την σάρκα του σώματος χρειαζόμαστε άζωτο.
Τα μήλα, τα αχλάδια, τα σύκα, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα κίτρα, η φράπα, το μαρούλι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα φουντούκια, τα φυστίκια, το τυρί, τα κρέατα, τα ψαχνά ψάρια, το ασπράδι του αβγού, είναι πλούσια σε άζωτο.

Συνίσταται όμως η προτίμηση του αζώτου των φυτικών τροφών γιταί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μαζί με το άζωτο των ζωϊκών τροφών, παίρνουμε μέσα μας και πολλά δηλητήρια, που δεν βρίσκονται στις φυτικές τροφές.

Οξυγόνο

Το οξυγόνο είναι από τα απαραίτητα στοιχεία στην εκδήλωση και λειτουργία της ζωής. Αυξάνει και δυναμώνει την ενέργεια της ζωής, επιτυγχάνει την κυκλοφορία, οξειδώνει το αίμα και τους ιστούς, τονώνει το μυϊκό σύστημα, επιδιορθώνει τα κατάγματα και τρέφει όλα τα όργανα του σώματος. Περισσότερο οξυγόνο χρειάζονται όσοι έχουν χλωμό χρώμα, όσοι πάσχουν από ανωμαλίες της θρέψεως και όσοι έχουν πόνους, ενοχλήσεις, αναιμία, υδρωπικία, οξύτητα, κατάπτωση κλπ. Για να αυξήσετε το οξυγόνο στο σώμα σας, πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε οξυγόνο, σίδηρο, κάλιο και ιώδιο, και να μένετε σε βουνό όπου ο αέρας έχει πάνω από 20% οξυγόνο. Το οξυγόνο εντείνει και φαιδρύνει τον νού. Όταν το οξυγόνο ελαττώνεται στους ιστούς, αναπτύσσεται η οξύτης που οδηγεί σε πολλές αρρώστειες.

Όλες οι φυτικές ωμές τροφές, έχουν άφθονο οξυγόνο. Εξαιρετικά πολύ έχουν οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια και τα λάπαθα.

Σίδηρος

Από όλα τα άλατα του αίματος ο σίδηρος παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο. Είναι το καλύτερο τονωτικό. Αυξάνει την ζωτική ενέργεια. Εάν δεν υπήρχε σίδηρος θα ήταν αδύνατο για το οξυγόνο να μεταφερθεί από τους πνεύμονες στους ιστούς. Αν δηλαδή δεν είχε σίδηρο το αίμα, δεν θα μπορούσε το σώμα να απορροφήσει οξυγόνο. Ο σίδηρος και το οξυγόνο είναι οι φυσικοι «ειδικοί» της καλλονής.

Το αίμα, οι ιστοί και οι πνεύμονες υποφέρουν όταν δεν τρέφεται κανείς, με αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο. Μια τέτοια δίαιτα είναι χρησιμότατη σ’ εκείνους που είναι στεναχωρημένοι και απαισιόδοξοι. Οι τροφές που περιέχουν άφθονο σίδηρο είναι οι εξής: τα βατόμουρα, τα σύκα (ξηρά), τα αχλάδια, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα κορόμηλα, η μαύρη και ξανθή κορινθιακή σταφίδα, τα κράνα, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, τα καρότα, το λάχανο, το μαρούλι, τ’ αντίδια, τα ραδίκια, τα σινάπια, τα μπιζέλια, το σπανάκι, οι φακές, το σιταρίσιο ψωμί, τ’ αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σικαλίσιο και καλαμποκίσιο ψωμί, το σκούρο ρύζι, οι ελιές, τα αβγά, τα κρεμμύδια, τα φασολάκια, τα πατζάρια, και τα φασόλια γίγαντες.

Τρώτε συχνά από τις τροφές αυτές, γιατί τονώνουν τις λειτουργίες και την ικανότητα, βελτιώνουν την κρίση, την μνήμη και τον ατομικό μαγνητισμό. Αυξάνουν την μυϊκή αντοχή και δύναμη και χαρίζουν φυσική ομορφιά.



Πηγή: Υγιεινή μαγειρική-Δρ.Ηλίας Πέτρου

No comments: