Tuesday, June 03, 2008

Ανακύκλωση: Το παράδειγμα της Ελευσίνας


Φθηνότερα και λιγότερα απορρίμματα στις χωματερές. Ένας στους τρείς τόνους απορριμμάτων θα μπορούσε να μην καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής στην περίπτωση που εφαρμοζόταν σωστά ένα αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης. Αυτό, εκτός από προστασία του περιβάλλοντος συνεπάγεται αυτόματα μείωση κατά 34% του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων. Κι αν αυτό φαντάζει εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα, στην Ελευσίνα το έκαναν πράξη.

Ο Δήμος Ελευσίνας ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει καταφέρει να βάλει τα γυαλιά στους μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, αν μπορούσε να εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα στο σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Αθήνας, η μία από τις δύο χωματερές που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στην Ανατολική Αττική δε θα χρειαζόταν. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακύκλωσης στο δήμο Ελευσίνας είναι θεαματικά, καθώς η δημοτική αρχή απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιήσει ένα σύστημα ανακύκλωσης το οποίο όχι μόνο δεν της κοστίζει περισσότερο αλλά της εξασφαλίζει και μικρότερο κόστος ανά τόνο σκουπιδιών. Από 150€ που κόστιζαν τα 1,000 κιλά, με τη σωστή ανάπτυξη της ανακύκλωσης, το κόστος μειώθηκε στα 100€! Από τους 23,000 τόνους απορριμμάτων που παρήγαγαν οι κάτοικοι του δήμου εντός του 2007 μόνο οι 15,000 κατέληξαν να ενταφιαστούν, οι υπόλοιποι 8 τόνοι ανακυκλώθηκαν κυρίως σε χαρτί, γυαλί, μέταλλο και φυσικό οργανικό λίπασμα. Το σύστημα φαίνεται ότι οφείλει την επιτυχή ανάπτυξη και εφαρμογή του σε δύο βασικούς άξονες, α) στο δήμαρχο Γιώργο Αμπατζόγλου ο οποίος ως χημικός είχε εργαστεί για δύο δεκαετίες σε ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης αλουμινίου και β) στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασης από τις βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελευσίνα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες η σωστή διαχειριστική συμπεριφορά τους απέναντι στο σύστημα της ανακύκλωσης επετεύχθη και με τη βοήθεια του δήμου, ο οποίος επιστράτευσε άνεργους και φοιτητές, προκειμένου να υλοποιήσει μια ενημερωτική καμπάνια πόρτα – πόρτα. Η πλειονότητα των 30,000 κατοίκων του δήμου γνωρίζει πλέον τι ρίχνει στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ο όγκος που καταφέρνει να ανακυκλώσει τελικά ο δήμος Ελευσίνας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Την ώρα που έχει καταφέρει να μειώσει στο 34% το τελικό προϊόν που φθάνει στην χωματερή ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 33%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο όγκος που ανακυκλώνεται φθάνει στο 31,8% της συνολικής παραγωγής. Όπως δήλωσε στο περιοδικό ο δήμαρχος Γ. Αμπατζόγλου, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών δε γίνεται ακαριαία, αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Μάλιστα στις αρχές της προσπάθειας αρκετοί επιχείρησαν να τορπιλίσουν το όλο εγχείρημα, ωστόσο στη συνέχεια μειώθηκαν οι αντιδράσεις καθώς τα οφέλη από την ανακύκλωση ήταν σημαντικά.

Για το 2008 προγραμματίζονται πιλοτικές δράσεις όπως η ανακύκλωση σε όλα τα σχολεία και η διαλογή επικίνδυνων αποβλήτων σε 106 ιατρικά κέντρα και μικροβιολογικά εργαστήρια. Ο δήμος συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, στην οποία μέλη της οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης και φοιτητές της πόλης πραγματοποιούν «πόρτα – πόρτα» επισκέψεις στις 10,000 οικογένειες με βασικό στόχο τη συμμετοχή τους στη διαλογή στην πηγή.


Πώς λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης

Τα επτά ειδικά απορριμματοφόρα, και ένας Κινητός Σταθμός Μεταμόρφωσης αποτελούν το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη πορεία. Τα ανακυκλώσιμα υλικά διαλέγονται σε δύο κέντρα. Τα ογκώδη οικιακά (έπιπλα, κλαριά) στο χώρο των ανενεργών λατομείων και τα υλικά συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα) σε βιομηχανική περιοχή. Ειδικά μηχανήματα στα κέντρα αυτά τεμαχίζουν τα ογκώδη υλικά. Τα κλαδιά τεμαχίζονται σε ειδικά μηχανήματα και αξιοποιούνται ως λίπασμα. Επίσης σε 350 ειδικούς πράσινους κάδους οι οποίοι έχουν διανεμηθεί στους κατοίκους, πραγματοποιείται και οικιακή παραγωγή λιπάσματος. Σε όλη την επικράτεια του δήμου Ελευσίνας έχουν αναπτυχθεί 550 κάδοι.

Μέσα σε ένα χρόνο ανακυκλώνονται 100 τόνοι χαρτιού και έντυπου υλικού το οποίο επαναπροωθείται στην αγορά. Με την ειδική καμπάνια, οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρά ν’αφήνουν μπάζα στα πεζοδρόμια και σε περίπτωση που εντοπιστεί παραβάτης, του επιβάλλεται πρόστιμο που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 1,000€.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2007 αυξήθηκε κατά 50% ο όγκος των σκουπιδιών που ανακυκλώθηκαν. Μέσα στο ίδιο έτος εφαρμόστηκε ειδικό σύστημα οικιακής λιπασματοποίησης, ενώ εφαρμόστηκε αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα και για τα λαχανικά της λαϊκής αγοράς.

Ο δήμος συνεργάζεται με διάφορους φορείς και είναι σε θέση να ανακυκλώσει ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό υλικό, ελαστικά, μελάνια εκτυπωτών μέχρι και τηγανέλαια.

Πηγή: περιοδικό Green - τεύχος 4 - Μάϊος 2008

No comments: