Wednesday, November 05, 2008

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

Πού πάνε οι παλιές οικιακές συσκευές;
Τα είδη οικιακής χρήσης κρατάνε χρόνια, όταν χαλάνε όμως μας προκαλούν σοβαρά προβλήματα.


Είναι αυτονόητο ότι πετάμε τις παλιές μας τηλεοράσεις, σπανιότερα απ' όσο πετάμε τις εφημερίδες μας, γι' αυτό και δε μας πολυαπασχολεί το πού πάνε. Όμως προϊόντα σαν και αυτά δεν είναι τόσο ανθεκτικά και το χαμηλό προφίλ των διαρκών αγαθών, παλιά ψυγεία, κομπιούτερ, τηλεοράσεις, κουζίνες ανατρέπουν τα όσα αναφέρονται για την επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον.


Οι κατασκευαστές τέτοιων πολύπλοκων προϊόντων καταναλώνουν αρκετές ποσότητες ενέργειας για την κατασκευή τους: από την εξόρυξη ως τη μεταφορά των συσκευών στο κατάστημα λιανικής πώλησης.


Μπορεί να πετάμε τα χαρτιά και τα τενεκεδάκια στα δοχεία ανακύκλωσης αλλά δεν καταλαβαίνουμε τη σπατάλη στις οικιακές
συσκευές. Πολλές απ' αυτές είναι πολύ δύσκολο να επισκευασθούν όταν χαλάσουν, άλλες πάλι δεν αξίζει τον κόπο να επισκευαστούν.

Όταν τα μη αναλώσιμα προϊόντα δεν είναι ανακυκλώσιμα, καταλήγουν μαζί με τα επικίνδυνα περιεχόμενά τους (βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, CFC's), στις χωματερές ή τους αποτεφρωτήρες. Και οι δύο μέθοδοι έχουν φοβερούς κινδύνους.


Με την αποτέφρωση, η μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου ανεβαίνει από την καπνοδόχο μαζί με τον καπνό, ο μόλυβδος και το κάδμιο παραμένουν στη στάχτη απ' όπου θα πρέπει να καθαριστούν.

Η απόρριψη στις χωματερές, αποτελεί πρόβλημα, για δύο λόγους. Τα αντικείμενα αυτά καταλαμβάνουν αρκετό χώρο. Αν και τα τοξικά προϊόντα δεν αποτελούν κίνδυνο στις χωματερές που έχουν σωστές προδιαγραφές, τα ατυχήματα δε σπανίζουν. Όταν υπάρξει διαρροή μολύνονται οι γειτονικές λίμνες και ποτάμια και ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ψυγεία

CFC's στο ψυκτικό σύστημα.
CFC's στη μόνωση. Ορισμένα ψυγεία έχουν ψύξη, χάρη στα CFC's που καταστρέφουν το όζον.

Τηλεοράσεις και υπολογιστές

Μόλυβδος στα κυκλώματα και το γυαλί. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στις ενώσεις των κυκλωμάτων και στη γυάλινη οθόνη για την προστασία του χειριστή από την ακτινοβολία. Ο μόλυβδος μπορεί να διαφύγει από τις χωματερές και παραμένει στις στάχτες των αποτεφρωτήρων. Αν τον εισπνεύσατε μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλο και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Σκουπάκια χειρός
Η μπαταρία περιέχει κάδμιο. Οι μπαταρίες αυτές περιέχουν νικέλιο και κάδμιο, αλλά είναι λιγότερο επιβλαβείς από τις κοινές αλκαλικές, επειδή μπορούν να επαναφορτιστούν εκατοντάδες φορές. Όταν έχουν αδειάσει το κάδμιο είναι πολύ επικίνδυνο. Κάτω από τις οξειδωτικές συνθήκες που υπάρχουν στις χωματερές, το κάδμιο που διαφεύγει ξεπερνά τα ανώτερα επιτρεπτά όρια. Όταν η άδεια μπαταρία αποτεφρωθεί, αρκετό κάδμιο διαφεύγει στην ατμόσφαιρα και το υπόλοιπο καταλήγει στη στάχτη. Η μακροχρόνια έκθεση σε κάδμιο προκαλεί μεγάλη ζημιά στα νεφρά.


Φορητά CD

Μόλυβδος στις ανακυκλώσιμες μπαταρίες. Σε δοκιμές προσομείωσης συνθηκών χωματερής, ο μόλυβδος διέφυγε σε ποσότητες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν επιβλαβείς.

Λάμπες φθορίου

Οι λάμπες φθορίου χρειάζονται υδράργυρο για να ανάψουν. Υδράργυρο επίσης περιέχουν πολλοί θερμοστάτες, θερμόμετρα και ψηφιακά ρολόγια. Όταν αποτεφρωθούν αυτά τα προϊόντα, ο υδράργυρος διαφεύγει στον αέρα. Με τη βροχή μπαίνει μέσα στη γη, τα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα και από εκεί στα ψάρια, τα φυτά, τα ζώα, τον άνθρωπο. Η μακρόχρονη έκθεση στον υδράργυρο καταστρέφει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα νεφρά.

Τι να κάνετε
Επεκτείνετε τη ζωή της παλιάς, αλλά εν λειτουργία ηλεκτρικής ή ηλεκτρονικής συσκευής σας, πουλώντας τη σαν μεταχειρισμένη ή χαρίζοντάς τη σε μία οικογένεια που τη χρειάζεται ή πιθανόν σε κάποιο σχολείο ή ορφανοτροφείο. Μερικές εταιρίες έρχονται και παίρνουν δωρεάν τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές.


Ανακυκλώστε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές!

Δείτε το χάρτη των σημείων συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα.
Δείτε τι ανακυκλώνεται.

Ανακυκλώστε μπαταρίες!

No comments: